În prima jumătate a lui 2012 românii au vorbit 30 de miliarde de minute
Rata de penetrare a acestor servicii este încă foarte mare pentru o ţară ca România, de 119%
Avem 22,7 milioane de cartele active la 19 milioane de locuitori
Evoluţia sectorului de telecomunicaţii mobile din România, cel puţin cea din primele şase luni ale acestui an, indică faptul că operatorii au toate motivele să raporteze un an bun din punct de vedere al vânzărilor.
Luând în considerare ultimul recensământ al populaţiei realizat de autorităţi şi datele recente publicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) putem spune că apetitul românilor de a vorbi la telefonul mobil a crescut foarte mult.
Raportul privind consumul de telefonie mobilă pe primul semestru al acestui an, emis ieri de ANCOM, este unul favorabil companiilor de telecomunicaţii. Deşi numărul cartelelor SIM a scăzut, în intervalul menţionat, consumul de minute în telefonia mobilă a crescut.
Creşterea minutelor consumate este de două ori mai mare decât scăderea numărului de cartele cumpărate de la operatori. Astfel potrivit raportului ANCOM, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012, numărul cartelelor active a scăzut cu 3,8%, faţă de perioada similară din 2011, însă durata apelurilor a crescut cu 7,6%. Prin urmare românii au consumat în primele şase luni ale anului curent nici mai mult, nici mai puţin de 30 de miliarde de minute, adică echivalentul a peste 57.000 de ani.
Rata de penetrare a serviciilor a mai scăzut puţin, însă este încă foarte mare. Raportat la populaţie, acest indice a rămas la un nivel impresionant pentru o ţară ca România. Mai exact spus rata de penetrare era la 30 iunie 2012 de 119,2%. Astfel, după datele remise de ANCOM, în piaţă, la acea dată, erau active 22,7 milioane de cartele de telefonie mobilă, în condiţiile în car