Costurile pentru deszăpezire diferă de la o situaţie la alta. Spre exemplu, dacă locuiţi pe o stradă neasfaltată, costurile sunt de patru ori mai mari. Dacă strada este una privată, firmele care au contract cu Primăria Cluj-Napoca intervin numai contra-cost.
Deszăpezirea pe străzile private nu este foarte costisitoare, însă proprietarii apelează la drumari doar în momentul în care zăpada le blochează căile de acces. La cele peste 600 de străzi administrate de Primăria Cluj-Napoca se adaugă alte zeci de artere private, pe care se intervine doar la cerere şi contra cost. Tarifele practicate de drumari pentru deszăpezirea străzilor private sunt egale cu cele pe care şi municipalitatea clujeană le plăteşte pentru intervenţiile din oraş. Singura diferenţă este timpul de acţiune. "Chiar dacă ar veni în momentul de faţă să încheie un contract cu noi ar fi ultimii pe listă. Asta, deoarece acele contracte ar fi trebuit semnate cel târziu până în 15 noiembrie ca să fie prinse într-un grafic pentru deszăpezire", explică situaţia Sergiu Hossu, directorul Rosal.
Tarifele pentru deszăpezire în cazul străzilor neasfaltate sunt de patru ori mai mari decât în cazul arterelor în care intervenţiile se efectuează mecanizat. Deszăpezirea manuală a străzilor costă 160 lei pentru 1.000 de metri pătraţi, iar pentru combaterea poleiului, pe aceeaşi suprafaţă se plătesc 13 lei.
Spre exemplu, pe o stradă neasfaltată din cartierul Mănăştur, de 300 de metri lungime, locuitorii ei ar trebui să plătească puţin peste 50 de lei pentru o deszăpezire manuală, deoarece maşinile cu plug nu pot intra pe o stradă neasfaltată.
Clujenii care locuiesc în zonele unde maşinile de deszăpezire ajung doar la cerere se plâng de condiţiile grele în care circulă, dar pe de altă parte recunosc că nu s-au gândit la opţiunea deszăpezirii private. "Este foarte greu de fiecare dată când ninge. Chia