Decizia de a declara sediul companiei în Luxemburg a permis celor de la Amazon să nu plătească guvernelor europene şi celui american taxe şi impozite în valoare de sute de milioane de dolari.
Compania Amazon profită de rata mică de impozitare pentru corporaţii din Luxemburg şi-şi redirecţionează toate vânzările şi tranzacţiile prin punctele de lucru din statul considerat încă de mulţi paradis fiscal.
Încă din 2005, compania a închiriat o clădire cu cinci etaje în statul luxemburghez, cel mai mare retailer online din lume luând astfel o decizie cu efecte financiare majore.
O achetă realizată de jurnaliştii agenţiei de ştiri Reuters arată că retailerul a reuşit să ”ocolească” plata a sute de milioane de dolari către bugetele statelor în care desfăşoară afaceri. Practic, Amazon a folosit plăţi în interirul companiei pentru a forma un adevărat scut fiscal în jurul grupului, în spatele căruia a reuşit să adune două miliarde de dolari, fonduri pe care le-a folosit pentru a-ţi finanţa expansiunea.
Amazon a anunţat anul trecut că Fiscul din Statele Unite (IRS) i-a cerut 1,5 miliarde de dolari reprezentând taxe aplicate retroactiv. Compania a contestat vehement pretenţiile autorităţilor, care aveau în vizor subsidiarele din străinătate şi plăţile efectuate între acestea.
Aceasta este doar una dintre multele modalităţi prin care corporaţiile reuşeşsc să-şi reducă semnificativ cota de impozitare mutându-şi artificial o parte din tranzacţii şi operaţiunii în state paradisuri fiscale. Politicienii din tot mai multe state au demarat campanii agresive împotriva acestor practici ale multinaţionalelor - printre care se numără şi Google şi Microsoft.