Un test medical care analizează particulele din aerul expirat din plămâni a fost conceput în Italia pentru detectarea cancerului de colon, după ce savanţii americani au fabricat recent un "nas" electronic care "miroase" tumorile canceroase pulmonare, informează Agerpres.
Un test experimental, conceput de cercetătorul Donato Altomare de la Universitatea din Bari, a permis detectarea cu o acurateţe de 76% a cazurilor de cancer colorectal, ce ocupă locul al doilea în topul tipurilor de cancer mortale în Europa, după cancerul pulmonar.
"Rezultatele studiului nostru aduc argumente noi în favoarea folosirii testelor ce analizează respiraţia pe post de instrument de depistare", a declarat profesorul Altomare, al cărui studiu a fost publicat miercuri în revista British Journal of Surgery (BJS).
"Tehnica constă în analizarea unor probe din aerul expirat şi este foarte simplă şi neinvazivă", a subliniat el, recunoscând, totodată, că procedura se află deocamdată "într-o fază experimentală".
Testul italian se bazează pe analiza prin cromatografie în fază gazoasă a compuşilor organici volatili (VOC în limba engleză) prezenţi în respiraţia pacienţilor.
Se ştie de câţiva ani că sinteza acestor VOC este "alterată" la pacienţii care suferă de cancer, însă mecanismele biochimice implicate în acest proces nu sunt pe deplin cunoscute de oamenii de ştiinţă.
Într-o primă etapă, medicii coordonaţi de profesorul Altomare au elaborat profilul particulelor VOC conţinute în aerul expirat de bolnavii de cancerul colorectal, iar apoi pe cel al pacienţilor sănătoşi, lucrând cu 37 de bolnavi şi 41 de persoane sănătoase.
Savanţii italieni au verificat apoi sensibilitatea testului pe alţi 25 de pacienţi (15 persoane bolnave şi 10 sănătoase), obţinând un diagnostic corect pentru 19 dintre ei.
O rată de acurateţe de circa