Fostul deputat Alin Trăşculescu a dat dovadă de un cinism ce reiese din conţinutul tuturor interceptărilor, în contextul în care a înţeles să-şi folosească influenţa conferită de calitatea sa de demnitar pentru a obţine bani, arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a acestuia.
"Instanţa reţine cinismul de care a dat dovadă inculpatul şi care se desprinde din întregul conţinut al interceptărilor realizate în cauză, de faptul că înţelege să se folosească de influenţa pe care o are sau despre care afirmă că o are asupra unor funcţionari, pentru a obţine în folosul său diverse sume de bani", se arată în documentul citat.
Intervenţia pe care o face fostul demnitar, mai arată judecătorul, constă în deturnarea mecanismului legal al procedurii atribuirii unor pachete de lucrări.
Instanţa arată că, în loc ca astfel de lucrări să fie contractate în condiţii transparente, echitabile şi corecte pentru toţi participanţii, se ajunge ca, prin asemenea intervenţii, prin traficul de influenţă, prin corupţie, beneficiarii acestor contracte să fie doar acele persoane care au înţeles să acţioneze în mod ilicit, prin "cumpărarea" sprijinului sau influenţei unor persoane.
"Faptul că astfel de acţiuni au loc la un asemenea nivel al autorităţilor publice nu face decât să reliefeze gravitatea faptei şi periculozitatea făptuitorilor", se mai arată în document.
Fapte precum cele descrise, mai arată instanţa, comise în împrejurări precum cele arătate, nu fac altceva decât să erodeze încrederea pe care cetăţeanul trebuie să o aibă în instituţiile publice, în modul lor corect de funcţionare.
"Or, pierderea încrederii în funcţionarea conformă cu legea a autorităţilor publice este profund păgubitoare ordinii de drept, deoarece vătămarea astfel produsă nu afectează un număr restrâns, limitat de persoane, ci întreaga societate", conchide