Conducerea combinatului dejean solicită judecătorilor intrarea în insolvenţă, după ce afacerile producătorului de celuloză şi hârtie au scăzut semnificativ, iar datoriile au atins sume de ordinul zecilor de milioane de euro.
Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat, prin decizia 2.907 din 3 decembrie 2012, depunerea la Tribunalul Comercial Cluj a unei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei. „Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei va fi însoţită de o declaraţie prin care debitoarea SC Someş SA îşi manifestă intenţia de reorganizare a activităţii pe baza unui plan de reorganizare", se specifică într-un raport trimis de preşedintele Consiliului de Administraţie către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Acţiunile Someş Dej sunt tranzacţionate la categoria "Nelistate" a BVB. Ultima tranzacţionare a avut loc luni, chiar în ziua depunerii raportului către BVB, iar cotaţia a scăzut cu 94,48%, la 8 bani pe titlu. În luna septembrie, o acţiune valora 1,45 lei. Compania a intrat în declin, treptat, în anul 2011 înregistrând, conform bazei de date a Ministerului Finanţelor Publice, pierderi de 11.220.294 lei şi datorii de 96.009.063 (aproximativ 22 de milioane de euro). Anul trecut a debutat pentru muncitorii de la combinatul de celuloză şi hârtie din Dej cu concedieri în masă. La vremea respectivă, în februarie 2011, conducerea Someş SA notifica Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj cu privire la această măsură drastică. Atunci nu se prevedea încă o încetare totală a activităţii, fiind anunţate, public, negocieri cu grupul chinez AVIC International, care urma să preia afacerea. "Am fost deja notificaţi despre concedierea colectivă, dar e o măsură necesară pentru că acolo vor fi făcute investiţii de către noii proprietari, iar producţia va fi întreruptă", explica, la vremea aceea, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.