Mai devreme sau mai târziu, cu toţii ne întrebăm ce lăsăm în urma noastră când plecăm de pe această lume. Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer a lăsat în urma sa unele dintre cele mai celebre clădiri ale secolului al XX-lea. Niemeyer a murit miercuri, într-un spital din Rio de Janeiro, la vârsta de 104 ani, informează BBC News.
"Brazilia şi-a pierdut unul dintre genii. Este o zi în care plângem moartea sa. Este o zi în care sărbătorim viaţa sa", a transmis preşedintele brazilian Dilma Rousseff, într-un comunicat remis familiei arhitectului.
Lăudat şi criticat în egală măsură pentru că nu ar fi un arhitect, ci mai ales un "sculptor de monumente", Niemeyer a fost şi continuă să fie elogiat în lumea întreagă, fiind considerat unul dintre cei mai mari arhitecţi contemporani şi ai secolului al XX-lea.
Cele mai cunoscute opere ale longevivului arhitect brazilian sunt probabil clădirile publice pe care acesta le-a proiectat şi realizat pentru oraşul Brasília, considerat în întregimea sa de UNESCO drept un patrimoniu cultural al umanităţii.
Cariera lui viaţa lui Oscar Niemeyer
Oscar Niemeyer şi-a început cariera în anii 1930, când Brazilia încă se inspira din arhitectura neoclasică europeană şi exista o preferinţă pentru casele ornate ca nişte palate.
Şi-a câştigat celebritatea ca arhitect al principalelor clădiri guvernamentale în capitala futuristică Brasilia, inaugurate în 1960. Proiectele sale îndrăzneţe au făcut din Brasilia un simbol al arhitecturii moderne.
Niemeyer, prieten apropiat al liderului cubanez Fidel Castro, a colaborat şi cu arhitectul de origine elveţiană Le Corbusier - al cărui elev a fost - la clădirea ONU din New York.
Arhitectul brazilian a continuat să lucreze la noi proiecte până la începutul acestui an şi spunea mereu că se simte inspirat de