Biblioteca Universităţii din Oradea a fost joi, 6 decembrie 2012, gazda unei manifestare ştiinţifică în amintirea marelui istoric, om politic şi membru al Academiei Române, Silviu Dragomir. Despre realizările sale a vorbit rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, fiind reeditate cu această ocazie două dintre cărţile scrise de el.
La manifestare au participat în jur de o sută de persoane, istorici, preoţi, cadre didactice şi studenţi. Printre aceştia s-au aflat preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, decanul Facultăţii de Istorie Ioan Horga, profesorul Mihai Drecin, prorectorul Sorin Şipoş şi directorul departamentului de istorie de la facultatea de profil a Universităţii din Oradea, Florin Sfrengeu.
a spus rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop. Prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş a spus câteva cuvinte despre lucrările publicate de istoric, prezentând şi cele două cărţi semnat de Dragomir care au fost reeditate, „Istoria Dezrobirei Religioase a Românilor din Ardeal în secolul XVIII” şi „Vlahii din nordul Peninsulei Balcanice în Evul Mediu”.
Alături de aceaste volume a mai fost prezentată lucrarea „Silviu Dragomir şi dosarul Diplomei cavalerilor ioaniţi”, semnată de Ioan-Aurel Pop şi Sorin Şipoş şi a fost vernisată expoziţia „Dedicaţii pe cărţi pentru istoricul Silviu Dragomir”.
Istoricul s-a născut în judeţul Hunedoara, a făcut studii la Cernăuţi, Viena şi Moscova şi a fost profesor la Facultatea din Cluj.
A participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 ca secretar al acesteia, fiind ales membru al Marelui Sfat Naţional Român, a fost ministru în guvernul prezidat de Octavian Goga şi apoi în perioada regimului autoritar instaurat de Carol al II-lea.
În 1948 a fost arestat de comunişti, fiind închis şapte ani, iniţial în penintenciarul din Ca