Partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), al fostului premier italian Silvio Berlusconi, a provocat tensiuni în Senatul italian, joi, după ce s-a abţinut de la acordarea unui vot de încredere în Parlament Cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti, informează AFP, potrivit Mediafax.
Decretul-lege, care prevede măsuri pentru stimularea investiţiilor în domeniul infrastructurii şi pentru modernizarea şcolilor, a obţinut în Senat o majoritate relativă, nu o majoritate absolută, aşa cum era de aşteptat.
Majoritatea senatorilor s-au abţinut de la vot sau au absentat.
Pieţele financiare au reacţionat imediat în mod negativ: Bursa de valori din Milano a avut o scădere de minus 1,5 la sută la ora 12.00, iar indicele de referinţă între preţul obligaţiunilor italiene şi germane a crescut la 320, în timp ce luni, pentru prima oară din acest an, el a fost sub 300.
Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) din Senat, a catalogat decizia PdL un "fapt de o importanţă politică enormă" înaintea votului pe tema bugetului statului. Ea a acuzat PdL-ul de "condamnarea statului la lipsa de strategie, la incoerenţă şi la propria indecizie", referindu-se la posibila revenire a lui Berlusconi pe scena politică.
La finalul unei reuniuni de partid desfăşurată miercuri, Berlusconi a sugerat că ar putea candida din nou în scrutinul legislativ din primăvara anului 2013.
"Eu sunt asaltat de numeroase de cereri ca să revin în prim-plan", a declarat Berlusconi într-un comunicat. "Situaţia de acum este mai gravă decât în urmă cu un an, când am părăsit guvernul, astăzi Italia este la marginea prăpastiei, nu pot îngădui acest lucru", a adăugat el.
În afară de câţiva apropiaţi care au salutat ideea celei de-a cincea candidaturi a lui Berlusconi la postul de premier, declaraţiile sale au fost vehement criticate, în spe