Pe 1 octombrie, o persoană din statul american Massachusetts a primit un răspuns la e-mailul pe care l-a dat în urma unui anunţ pentru o rulotă Fleetwood Storm din 1997, vândută cu 8.200 de dolari, jumătate din preţul normal. Nu ştia că urma să fie victima unei înşelăciuni.
Mailul suna cam aşa. „Rulota a fost a soţului meu şi a iubit-o foarte mult. El a murit în Irak acum câteva luni. Îmi aminteşte de el şi vreau să o vând cât mai rapid posibil. Sunt o mamă singură cu doi copii şi am probleme cu banii, aşa că vreau să o vând rapid“.
Cumpărătorul a primit un mail de la o adresă de eBay Motors, cu logoul firmei. Conţinea o factură şi instrucţiunile pentru transferul de bani către un cont de la Citibank. La o zi după ce a făcut acest transfer, românul Nicolae Gheboşilă îşi folosea contul de Yahoo pentru a da instrucţiuni asociaţilor din SUA, care urmau să-i trimită partea cuvenită din înşelăciune, scrie site-ul Ars Technica.
În urma unor asemenea mişcări, românii au câştigat 3 milioane de dolari, cu anunţuri pe eBay, Cars.com şi AutoTrader.com. Ars Technica a obţinut documentele de la Curtea de Justiţie din districtul de est din New York şi au aflat detalii despre infracţiunile făcute de şase români, împreună cu un complice albanian.
Ce aflăm? Au folosit holograme avansate pentru a crea paşapoarte false de spania, Slovacia sau Olanda. Paşapoartele aveau pozele complicilor, dar aveau nume false. E-mail-urile lor aveau logourile de la Amazon, eBay sau alte companii de încredere. Rapoartele lor păreau venite de la dealeri de încredere, iar site-urile create pentru autenticitatea infracţiunii păreau extrem de credibile.
Schema lui Daniel Machado
După cum arată şi mailul de mai sus, românii se pricepeau la arta persuasiunii, dar unele lucruri erau extrem de evidente. Numele folosite erau generale, de tipul Ste