Mici şi bere pentru rromii de la Pata Rât, oameni duşi cu autobuzul la secţiile de votare şi alegători care au votat de mai multe ori.
Aşa arată, în viziunea procurorilor, fraudarea referendumului de la Cluj, pusă la cale de Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului apărării. În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, anchetatorii au detaliat modul în care Samson, alături de complicii săi, a coordonat întreaga activitate.
Procurorii arată că fraudarea referendumului a fost coordonată chiar din sediul PNL Cluj. Aici au ajuns, în ziua referendumului, atât Dumitru Samson, cât şi Bogdan Măgurean, interlopul despre care procurorii spun că l-ar fi ajutat în acţiunile ilegale. "Pentru punerea în aplicare a celor stabilite, învinuitul Măgurean Bogdan a fost solicitat să se deplaseze la sediul PNL din municipiul Cluj Napoca de unde [...] a coordonat, telefonic, pe palierul său de acţiune, activitate de mobilizare a votanţilor. De altfel, începând cu ora 12:25, învinuitul Samson Dumitru a ajuns şi el la sediul PNL Cluj, unde va petrece aproape întreaga zi", au arătat procurorii în rechizitoriu.
Din sediul PNL, spun anchetatorii, Bogdan Măgurean l-ar fi contactat telefonic pe liderul comunităţii rrome de la Pata Rât. Contra unor sume de bani, acesta a fost de acord să îi mobilizeze pe alegători să se prezinte la urne. Aceştia urmau să fie mituiţi cu mici şi bere. Cei doi chiar au făcut un recensământ al rromilor care pot fi scoşi la vot, aşa cum arată una dintre interceptările de la dosar.
HANZI NICUŞOR - No zi-i la băiatu ăla să-şi noteze Cojocna.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN - ...Da !
HANZI NICUŞOR - În Cojocna îs vreo 600.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN - COJOCNA 600. Stai numai un pic ! Stai un pic, stai un pic, stai aşa ! 600 de oameni ?
HANZI NICUŞOR - Da, da ! Apahida 900.
Pentru a-i duce la urne, Dumitru Samson a înch