Aderarea României şi Bulgariei nu a fost pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurat joi 6 decembrie la Bruxelles. O decizie rămâne în aşteptare, ea s-ar putea să vină în primăvara lui 2013 deşi nici această dată nu este sigură. Între timp, dosarul pare să nu mai fie nici pe placul Comisiei Europene.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Comisia Europeană reafirmă că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile şi doreşte că cele două ţări să adere cât mai repede la spaţiul Schengen.
Dar tot aceasta, într-o prima versiune a raportului privind guvernanţa Schengen, dezbătut joi de miniştri, spunea că România şi Bulgaria nu au implementat măsurile acompaniatorii (misiuni comune olandezo-române la frontiere, între altele).
Aceste măsuri au fost decise în martie 2012 la Bruxelles şi au fost implementate încă din vară. Ele nu sint "voluntare", contrar a ceea ce afirmă acum autorităţile române. Ele vizau combaterea fraudei, mai clar a folosirii de documente false si false identitati.
În versiunea de lucru din octombrie a raportului amintit , informaţia era deci eronată. Voit sau nu, Comisia Europeană era pe cale să nedreptăţească şi ea România.
Să fie aici o schimbare a atitudine a Executivului European, care pâna acum încuraja, fie şi timid această aderare ?
Oficial, partea română s-a grăbit joi să dezmintă aceasta printr-un comunicat de presa comun remis de Ministerul de Externe şi cel de Interne. Neoficial însă, românii au fost lezaţi şi au obţinut ca referirile negative să fie scoase din documentul oficial publicat în 23 noiembrie şi dezbătut acum.
Rămâne insa in text mentiunea facuta la monitorizarea acestor masuri in viitor, lucru care nu convine României dar este natural, intrucât Bruxelles monitorizeaza masurile Frontex in toate statele membre si viitoare membre Schengen.