Firmele inovative au înregistrat creşteri de afaceri şi capitaluri de la începerea crizei, valoarea adăugată brută în cazul lor majorându-se cu 24% în intervalul 2008-2011, în timp ce la nivelul întregii industrii a stagnat, potrivit unui studiu realizat de Comisia Naţională de Prognoză.
Companiile inovative şi-a majorat ponderea capitalurilor proprii în perioada 2008-2011 în totalul capitalurilor proprii din industrie de la 22,2% la 24,5%, iar ponderea salariaţilor angajaţi de acest tip de firme în totalul personalului din industrie a avansat de la 22,3% la 24,9%, fără afectarea productivităţii muncii sau a profitabilităţii activităţilor desfăşurate, arată studiul "Noi direcţii de politică industrială şi modificările structurale necesare", prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.
"Sunt veşti atât de bune încât sunt incredibile. Firmele inovative, adică din industria farmaceutică, IT, aeronave spaţiale, au avut în perioadă de criză o creştere a capitalurilor proprii, a numărului de angajaţi, a cifrei de afaceri. (...) Mă întreb cum au reuşit, în condiţiile în care investiţiile în cercetare sunt atât de mici în România. Probabil că au avut un import de cercetare, capital străin", a declarat preşedintele Consiliului Director al Centrului Român de Politici Economice (CEROPE), Valentin Lazea.
Cheltuielile destinate cercetării în România au avut anul trecut o pondere de 0,48% din PIB, ţinta fiind de 2% până în 2020, potrivit datelor prezentate de Viorel Dobrescu, director în Ministerul Afacerilor Europene.
Cifra de afaceri a firmelor inovative şi-a sporit ponderea la nivelul industriei de la 23,8% în 2008 la 30% în 2011.
Printre tehnologiile inovative ridicate se numără produsele farmaceutice, componente electronice şi de comunicaţii, instrumente optice, aparate pentru radiologie sau fabricarea de aeronave spaţiale.
Riscul afacerii