Revista Nature, cunoscută românilor nu doar pentru articolele interesante, ci şi pentru dezvăluirile legate de plagiat în cazurile Victor Ponta, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang, a dedicat un amplu articol alegerilor parlamentare din România, care vor avea loc duminică, 9 decembrie.
"Unul dintre cele mai importante personalităţi ale mediului cultural din România este dramaturgul Eugene Ionescu, cel care a pus bazele, în secolul XX, teatrul absurd. Dacă ar fi trăit azi, ar fi putut scrie o piesă absurdă despre ţara lui natală, în care mediul academic ar fi jucat un rol secundar puternic", scrie Nature.
România rămâne unul dintre "copiii problemă" ai Uniunii Europene, precizează Nature. A adunat multe datorii în ultimul deceniu, iar în ultimele luni a început să devieze de la principiile democratice. Totuşi, înainte de a intra în UE, în 2007, România a început să pună bazele unui mediu academic serios şi solid.
Actualul Guvern, condus de social-democratul Victor Ponta, se află în funcţie de mai puţin de un an, dar a reuşit să tragă în spate statul care începuse să facă mulţi paşii pozitivi la nivel academic.
Dacă USL-ul ar obţine majoritate în urma alegerile parlamentare din 9 decembrie, există riscul să descurajeze instituţiile în a mai promova meritocraţia în ceea ce priveşte programele şi finanţările academice şi probabil ca va demobiliza verificările rămase împotriva corupţiei la nivel academic.
Aceste controale sunt esenţiale, mai ales pentru a curăţa guvernul lui Ponta. În ultima săptămână, portalul Integru.org a scos la iveală două cazuri de presupus plagiat, iar în unul dintre ele este implicat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ecaterina Andronescu a respins acuzaţiile, cu toate că, potrivit Integru.org, ele au fost confirmate de mai mulţi oameni de ştiinţă independenţi din Europa şi America de Nord. @N_P