Surpriza: angajatii romani isi schimba jobul ca-n vremurile bune. Cele mai multe reduceri de personal, dar si de plecari voluntare, s-au inregistrat in departamentele de marketing, vanzari si operatiuni. Per total, fluctuatia de personal la nivelul intregii piete a muncii este de 12% - foarte ridicat, tinand cont de actualele conditii economice. Pentru comparatie, in anii 2007-2008, considerati de boom economic, fluctuatia se apropia de o cincime din totalul fortei de munca. In anii imediat urmatori, procentul a scazut semnificativ, stabilizandu-se, in intervalul 2009-2010, in jurul cifrei de 4%, scrie Capital.
Mai putem vorbi de nationalizare? In Romania, problema privatizarii si a administrarii publice nu este una strict economica, ci si una de moravuri sociale. Ar fi greu de imaginat ca un ministru roman sa propuna astazi nationalizarea unei multinationale, asa cum a facut ministrul industriilor de la Paris cu otelaria Mittal de la Florange. Chiar daca pliticienii romani sunt gata sa preia idei convenabile din Vest, in actualele circumstante economice si politice nationalizarea este un subiect imposibil de abordat la nivelul unor partide guvernamentale. Este adevarat ca, nu de mult, politicieni din grupurile mai exotice au propus renationalizarea Petrom, pe fondul unor critici extrem de puternice la adresa companiei austriece OMV si a fostului premier Adrian Nastase, scrie Deutsche Welle.
Ce Nu se discuta in campania electorala / Suntem ultimii in UE la productivitatea resurselor utilizate si nu avem plan si strategie. Romania figureaza pe ultimul loc intre statele Uniunii Europene la indicatorul de productivitate a resurselor utilizate, cu 0,21 euro pe kilogram. Acest indicator se obtine prin raportarea Produsului Intern Brut la consumul intern de materii prime (Domestic Material Consumption - prescurtat DMC in limba engleza). DMC masoara ca