Dupa controversele de la referendum, legate de numarul de romani cu drept de vot, scandal care a amanat reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni si a fost transat la CCR, acum Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, oficial, numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente.
Astfel, 18.242.414 de romani vor putea vota la alegerile parlamentare care vor avea loc duminica, numar cu 44.050 mai mic decat cel al romanilor care puteau vota la referendumul din vara.
In vara, pe listele electorale permanente se aflau 18.292.464, conform Curtii Constitutionale, care s-a bazat pe datele transmise de Biroul Electoral Central.
Noile liste electorale - Cifrele pe care Guvernul le va trimite la CCR
Numarul a fost sustinut la acea vreme chiar si de ministrul de Interne, Ioan Rus, schimbat ulterior de la sefia ministerului tocmai din cauza acestei declaratii.
USL a contestat vehement in vara faptul ca ar fi 18 milioane de romani cu drept de vot, sustinand ca, in realitate, numarul este cu trei milioane mai mic.
Mini-recensamantul lui Ponta
Pentru ca miza nu era elucidarea misterului "cati mai suntem?", ci validarea referndumului de demitere a lui Traian Basescu, prim-ministrul Ponta a organziat, in vara, un mini-recensamant. Guvernul sau a cerut prefecturilor, printr-o adresa din 7 august, sa actualizeze listele electorale.
Cati romani ar trebui sa scoata USL de pe liste pentru ca referendumul sa fie valid
Scopul urmarit de Cabinetul Ponta era de a scurta listele permanente, astfel incat numarul romanilor care s-au prezentat la urne sa depaseasca pragul de 50% plus unu, impus de CCR pentru validarea referendumului.
Asadar, ca cei 8.459.053 de votanti care s-au prezentat la referendum sa atinga cvorumul, listele permanente trebuiau sa conti