Scris de Simion Todoca - Duminică, între orele 7,00 şi 21,00 cetăţenii din colegii îşi vor vota favoriţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
ARAD. După patru ani, toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv duminică, au ocazia să decidă cine îi va reprezenta în Parlamentul României.
Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.Unde se poate vota?
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Alegătorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective şi au fost omişi din copia de pe lista electorală permanentă vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.
Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.Cum votăm ?
Alegătorul se prezintă la secţia de votare având asupra sa cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală, îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în ur