Coloniile de pelicani din Delta Dunării, zonele Insula Ceaplace și Razim, sunt monitorizare de reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, în colaborare cu Apa Nova, asigurându-se condițiile de iernare. Astfel, în perioada octombrie – noiembrie 2012, imediat după începerea migraţiei de toamnă a pelicanilor, cele două instituții au efectuat lucrări pentru întreţinerea suprafeţelor disponibile pelicanilor pentru cuibărit. Astfel, în zona coloniei de pe Insula Ceaplace, Lacul Sinoie, s-au realizat lucrări de reparare a platformei, platforma fixă construită în zona inundabilă a insulei având rolul de a compensa reducerea suprafeţei disponibile amplasării cuiburilor, datorată eroziunii.
„A fost necesară construirea unui gard din stâlpi de lemn şi fascine, pentru a reduce acţiunea valurilor asupra insulei şi pentru a consolida malurile insulei Ceaplace de pe Lacul Sinoie. De asemenea, platformele artificiale şi lucrările de consolidare a insulelor pe care se află colonii de pelicani creţi au fost recondiţionate pentru a fi menţinute condiţii cât mai bune pentru cuibărit şi odihnă. În zona coloniei de pe Insula Ceaplace, Lacul Sinoie, s-au amplasat maldăre de stuf în partea de sud a insulei, în zona depresionară a acesteia, neacoperită de apă. Suportul financiar pentru realizarea lucrărilor a fost acordat de SC Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa”, se precizează în comunicatul ARBDD.
Colonie de pelicani creţi, pe Insula Ceaplace
Insula Ceaplace, unde se află cea de-a treia colonie de pelicani creţi ca mărime, din Europa, este mică, în majoritate acoperită de stuf, cu excepţia malurilor nisipoase, şi este erodată în permanenţă de acţiunea valurilor şi de curenţilor puternici, suprafaţa ei micşorându-se de la un an la altul. Malurile acestei insule au fost consolidate prin construirea unor pereţi protectori din piloni din lemn d