În cele zece ferme de blană din România, peste 16.000 de şinşile, nurci sau vulpi aşteaptă un sfârşit violent pentru ca blana lor să acopere într-o zi umerii unor doamne. Uciderea prin metode crude survine dupa maxim 8 luni de viaţă, timp în care animalele sunt ţinute în cuşti minuscule şi în condiţii care le provoacă tulburări precum canibalismul sau automutilarea.
Conform organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, în România, există zece ferme de animale de blană autorizate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), unde sunt crescute în total 16.141 şinşile, vulpi albastre, nurci, dihori, vulpi argintii şi vulpi polare.
În aceste ferme normele de bunăstare a animalelor sunt încălcate frecvent: cuştile nu au podea, ci sârmă care răneşte labele animalelor, excrementele cad direct pe podea, iar animalele sunt în mod vizibil foarte stresate.
Cu toate acestea, în urma celor zece controale realizate în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2012 de către inspectorii ANSVSA, nu a fost aplicată nici măcar o sancţiune.
Singurele prevederi clare referitoare la animalele de blana sunt incluse în „Ghidul pentru protecţia animalelor în timpul uciderii” al ANSVSA, care permite urmatoarele metode de sacrificare:
Vier Pfoten solicită interzicerea fermelor de blană în România, astfel încât ţara noastră să se alăture statelor civilizate care au refuzat dezvoltarea unei industrii a suferinţei pe teritoriul lor.
a declarat Veronica Tulpan, coordonatorul de programe nationale în cadrul Vier Pfoten.
Conform aceloraşi surse, la nivel european există doar recomandări vagi pe care statele membre nu sunt obligate să le respecte. Totuşi, şapte state europene, între care Austria, Croaţia sau Bulgaria, au interzis complet sau au înăsprit mult condiţiile de autorizare a fermelor de blană.