Alungă răcelile, atenuează durerile articulare provocate de reumatism şi, în plus, accelerează metabolismul şi ne ajută să ne menţinem în formă sau chiar să slăbim.
Ghimbirul poate adăugat sub formă de condiment în mâncare, dar el este şi un foarte bun remediu natural pentru o varietate de probleme de sănătate. Se poate administra şi sub formă de ceai, de capsule, de pudră sau de sirop.
Antiinflamator şi antioxidant
Gingerolul, principalul principiu activ al ghimbirului, îi conferă rădăcinii proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante deosebite. Datorită acestor calităţi, ghimbirul este recomandat persoanelor care suferă de reumatism. El atenuează durerile reumatice, dar acţionează şi asupra cauzei acestora, reducând inflamaţiile articulare, spun specialiştii.
„Condiţia succesului tratamentului natural cu ghimbir este administrarea în cure prelungite, asociate cu un regim alimentar corespunzător, cu efectuarea zilnică de mişcare, fizioterapie, acupunctură. Sfatul meu este să consultaţi un medic fitoterapeut pentru a vă indica cele mai eficace tratamente în funcţie de vârsta şi de particularităţile cazului“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucureşti.
Reglează digestia
De Sărbători, o problemă importantă o constituie tulburările digestive apărute din cauza alimentaţiei bogate în grăsimi şi în zaharuri.
„În caz de greaţă sau de indigestie, se ţine sub limbă o bucăţică de rădăcină de ghimbir ori se mănâncă două-trei bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt. Senzaţia de greaţă sau de vomă va dispărea imediat“, explică medicul Ruxandra Constantina.
De asemenea, ghimbirul poate fi folosit şi pentru a preveni problemele de digestie, înaintea unei mese copioase. Specialiştii recomandă o feliuţă de rădăcină de ghimbir proaspăt la începutul mesei.