Este intrebarea care bantuie acest final de campanie, mai ales dupa ce Traian Basescu a lasat sa se inteleaga cat de clar putea, cu tuse zoologice chiar, ca Victor Ponta nu este o varianta viabila din punctul de vedere al domniei sale.
Si tot Traian Basescu a dat doua dintre coordonatele alegerii sale: premier politic, nu independent, si cu sustinere politica suficient de mare pentru a forma o majoritate parlamentara.
Sunt doua criterii logice. Ce soarta are un premier independent am vazut in cazul lui Mihai Razvan Ungureanu, tradat de PDL la prima furtuna. Sunt convinsa ca Emil Boc nu ar fi avut parte de acelasi tratament din partea parlamentarilor democrat liberali, la motiunea de cenzura din primavara.
Un premier politic este o varianta viabila in cazul unei majoritati cu principii ferme si cu obiective clare de interes national, pe care acest premier este insarcinat sa le indeplineasca si pentru care capata sustinerea.
La noi, majoritatile nu au nici principii si nici obiective de interes national. Ce pateste un premier politic fara sustinere politica am vazut in cazul lui Victor Ciorbea, maturat si el de la putere fara mari complexe tocmai pentru ca nu avea nicio autoritate in partidul care il propusese, cu atat mai putin in fata coalitiei aflata la guvernare.
Ma intreb ce sustinere ar mai avea in PSD, de exemplu, Liviu Maior, dupa vreo sase ani de la parasirea partidului? Cat despre Ioan Rus, alt nume vehiculat, nu mi s-a parut ca este exact cel mai popular dintre social democrati, mai ales dupa episodul listelor electorale din vara.
Mai exista cateva conditionari la fel de importante despre care insa Traian Basescu nu poate sau nu vrea sa vorbeasca.
Este clar ca premierul respectiv nu poate fi decat din interiorul USL. La cum arata sondajele de opinie si la prestatia ARD, care