Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, în prezent europarlamentar, a vorbit, pentru ZIUA de CLUJ, despre numirile procurorilor de la vârful Justiţiei, despre confiscarea averilor, dar şi despre mult dorita aderare la Schengen şi motivele care au tras pe linie moartă acest obiectiv.
Ziua de Cluj: Cele două propuneri ale ministrului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA au fost avizate negativ de CSM. Din hotărârile CSM reiese că ambii candidaţi propuşi de ministru, Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, au lacune mari din punct de vedere profesional, primul dintre cei menţionaţi necunoscând instituţiile europene (a făcut confuzie între Comisia Europeană şi Consiliul European). În calitate de fost ministru al Justiţiei, care credeţi că ar fi procedura cea mai eficientă pentru numirea şefilor de la vârful Justiţiei?
Monica Macovei: Procedura transparentă, organizată într-un climat de încredere. Concursul organizat de ministrul Justiţiei a venit într-un moment caracterizat printr-o mare lipsă de încredere atât în ministrul Mona Pivniceru, momentul şi felul în care a fost numită în ultimele zile de interimat al lui Antonescu, cât şi în procedura în sine. Aşa se explică şi faptul că procurorii cu experienţă, cei apreciaţi în rapoartele de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene nu s-au înscris la acest concurs. Nu au avut încredere în corectitudinea concursului şi că cei mai buni vor fi cu adevărat selectaţi.
Această lipsă de încredere provine din mai multe evenimente petrecute într-un timp scurt şi care au legătură cu evoluţia politică. Avem un premier, Victor Ponta, care i-a atacat în repetate rânduri pe procurorii care lucrează eficient şi imparţial dosare de corupţie, care a declarat că s-ar fi gândit "de mai multe ori" dacă ştia că integrarea în Uniunea Europeană ne aduc