Beneficiile consumului de ţelină se cunosc încă de pe vremea dacilor, când ţelina se folosea ca aliment şi remediu pentru numeroase afecţiuni.
1. Protecţie cardiovasculară
Efectul antiinflamator al fitonutrienţilor din ţelină ajută la prevenţia aterosclerozei. Anumiţi compuşi din ţelină (ftalidele) au efect miorelaxant, ducând la creşterea elasticităţii vaselor sangvine şi la scăderea tensiunii arteriale. La acestea se adaugă efectul diuretic al ţelinei, care este adjuvant în cazul edemelor din insuficienţa cardiacă. Dacă suferiţi de hipertensiune, consumaţi cu încredere ţelina ca tratament ajutător, sub forma unei cure cu suc de ţelină, sau salate, timp de câteva săptămâni.
2. Detoxifierea organismului
Curele cu ţelină (crudă) au un efect puternic de regenerare şi detoxifiere asupra întregului organism, ajutând şi la creşterea imunităţii.
3. Scăderea colesterolului
Unul din efectele mai puţin cunoscute ale ţelinei este cel de reducere a colesterolului din sânge, fiind indicat consumul regulat de ţelină, în cazul persoanelor cu hipercolesterolemie.
4. Reglează sistemul hormonal
Ţelina echilibrează sistemul hormonal, în cazul ambelor sexe. Ţelina aduce beneficii femeilor care se confruntă cu tulburările specifice, legate de menopauză sau în caz de dismenoree (menstruaţie dureroasă). În cazul bărbaţilor, ţelina combate impotenţa, crescând nivelul hormonilor androgeni.
5. Afecţiuni dermatologice
Consumul ţelinei ajută şi în cazul afecţiunilor cutanate precum:
• Acnee
• Psoriasis
• Dermatite alergice
• Răni
6. Reglează glicemia
Ţelina are efecte hipoglicemiante, consumul de ţelină fiind recomandat în cazul persoanelor care suferă de diabet. Ţelina este indicată şi în curele de slăbire sau în tratarea obezităţii, deoarece combate “accesele de foame” şi scade nivelul hormonilor d