Cercetătorii contestă percepţiile clasice asupra gravitaţiei. Dacă noile teorii se dovedesc a fi corecte, noul studiu va avea consecinţe şi asupra înţelegerii universului, de la origine.
Erik Verlinde, renumit teoretician şi profesor la „Institute for Theoretical Physics” din cadrul Universităţii Amsterdam, este autorul studiului care contestă existenţa gravitaţiei. Lucrarea sa, „Despre originea gravitaţiei şi legile lui Newton”, a stârnit controverse cu ipoteza că atât gravitaţia, cât şi „Big Bang” – explozia de la originea universului – sunt doar iluzii. „Pentru mine, gravitaţia nu există”, şi-a susţinut Erik Verlinde teoria, citat de dailygalaxy.com.
Toţi cercetătorii din domeniul fizicii teoretice încearcă să aducă îmbunătăţiri teoriei lui Einstein. „Erik Verlinde a descoperit cheia pentru următorul pas înainte”, a spus Robbert Dijkgraaf, directorul Institutului de Studii Avansate de la Princeton, unde a lucrat chiar Albert Einstein, dar şi Alan Turing şi Julius Robert Oppenheimer.
Perspectiva fizicii teoretice
„Gravitaţia nu este o iluzie în sensul că ştim că obiectele cad”, a explicat Erik Verlinde. Majoritatea fizicienilor crede că teoria relativităţii al lui Einstein descrie perfect gravitaţia. Gravitaţia nu există însă în abordarea analizei la nivel microscopic, ea poate fi derivată, fenomen numit „maniferstare” („emergence”).
Gravitaţia nu este singurul fenomen de acest gen studiat de fizică. „Dacă luăm în considerare conceptul «temperatură», de exemplu, o experimentăm în orice moment. Putem simţi temperatura. Dar, dacă te gândeşti la moleculele microscopice, la acel nivel, noţiunea de temperatură nu există. Este o proprietate a tuturor particulelor la un loc; este echivalentul energiei medii pe moleculă”, a explicat autorul teoriei.
Gravitaţia se explică similar acestui concept, în abordarea sa: este „ceva” care apare do