O dezbatere publică și opinii despre elemente controversate din reforma justiției.
Ministerul Justiției a organizat astăzi o dezbatere publică despre un set proaspăt de propuneri legislative împotriva corupției. Între acestea – să se prevadă în Codul Penal confiscarea averii funcționarilor publici condamnați pentru înavuțire ilicită, dacă aceștia nu pot demonstra că au obținut averea legal. Propunerile n-au ajuns încă pe masa guvernului, dar au stârnit deja controverse. Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, de exemplu, a înțeles că ele îi vizează exclusiv pe judecători și le-a criticat pe motiv că ar încălca un principiu al Constituției despre caracterul licit al averii. Alla Ceapai relatează că dezbaterea publică de azi a fost menită să aducă mai multă claritate:
Respingând acuzele că ar atenta la normele constituţionale prin iniţiativele pe care le promovează, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a dat asigurări că s-a ghidat după practica internaţională. Iar pentru a zădărnici rezistenţa, ministrul Efrim a spus că a cerut Consiliului Europei o expertiză.
„Sunt ferm convins că lupta cu acest flagel nu mai poate fi purtată cu mănuşi albe. Încercând să rămânem gentilhomme Oleg Efrim, ministrul justiției, la dezbaterea de la Chișinău x Oleg Efrim, ministrul justiției, la dezbaterea de la Chișinău cu cei care nu ezită nici o clipă să se îmbogăţească din contul altuia, să fure fără jenă atât din buzunarul statului, cât şi al cetăţenilor, al agenţilor economici, riscăm să perpetuăm fenomenul corupţiei la nesfârşit. Să facem din el un fel de tradiţie naţională, în loc să-l combatem eficient.”
Una din propunerile Ministerului Justiţiei este confiscarea averii dobîndită ilegal de către acei funcţionari care sunt condamnaţi pentru crime de corupţie. Actualmente confiscarea forţată a averii este îngrădită de norma