Comisia Europeana a publicat astazi, 6 decembrie, rezultatele unei verificari minutioase realizate la nivelul intregii Uniuni Europene a site-urilor care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica, ce pot fi descarcate pe calculatoare sau dispozitive mobile. Verificarea a aratat ca peste 75% dintre aceste site-uri nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor.
"Acest lucru este si mai ingrijorator atunci cand sunt vizati consumatorii vulnerabili, si anume copiii. Utilizatorii trebuie sa parcurga, clic cu clic, un labirint de clauze contractuale, pentru a afla cat de mult vor avea de platit in cele din urma, iar copiii sunt adesea ademeniti sa cumpere elemente legate de jocuri presupuse a fi gratuite. Daca apar probleme, serviciul post-vanzare este adesea greu de gasit, deoarece informatiile de contact lipsesc in cazul a peste o treime dintre site-uri ", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene.
"Copiii se pricep din ce in ce mai bine la tehnologie; de la o varsta frageda, stiu sa descarce jocuri. Dar sunt greu de oprit cand devin dependenti de un anumit joc. Un avertisment pentru parinti: fiti atenti, pentru ca jumatate dintre aceste jocuri ce pot fi descarcate pot fi jucate, potrivit publicitatii, in mod gratuit, insa va puteti trezi in curand cu facturi de speriat din cauza elementelor necesare pentru a putea progresa in cadrul jocurilor", a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor.
Autoritatile nationale au inceput deja sa contacteze societatile si sa le solicite sa furnizeze clarificari sau sa isi corecteze site-urile. Daca societatile nu dau curs acestor solicitari, vor fi initiate actiuni legale care pot duce la aplicarea de amenzi sau la inchiderea site-urilor respective . Autoritatile nationale de aplicare a legii vor transmite un raport Comisiei pana in toamna anu