Traian Băsescu şi-a continuat declaraţiile de presă de la Palatul Cotroceni repetând la ore de maximă audienţă aceleaşi lucruri cunoscute şi cu aceeaşi destinaţie. Astfel, acum două seri a ţinut să precizeze că la scrutinul din 9 decembrie nu se alege premierul şi a garantat “că va desemna un premier care va trebui să treacă cu un vot majoritar în Parlament”. Printre vorbe a dat de înţeles că acesta nu va fi Victor Ponta, dar a adăugat că nu va numi niciun ministru care are dosar penal. Marja de manevră a lui Traian Băsescu este totuşi drastic limitată.
Recentele sondaje de opinie prognozează cu un procent de 61-62% victoria USL, iar numărul de mandate din Parlament la care se vor adăuga şi cele obţinute prin redistribuire îl vor împiedica pe Traian Băsescu să repete scenariul din 2004 şi 2008, când nu a existat o alianţă sau un partid politic cu majoritate absolută şi a avut ocazia să facă jocuri politice de culise la care se pricepe foarte bine.
Pe de altă parte, cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare, lui Vasile Blaga, moştenitorul unui PDL aflat în ruine după o prăbuşire constantă, i-a fost dat să constate cu amărăciune un fapt cât se poate de real.
Acela că ARD are un scor mai mic decât PDL. După războiul culorilor prin care liderii democrat-liberali au încercat să găsească alternative derutante de natură imagistică şi mai ales după ce şi sigla partidului a fost sacrificată pe altarul electoral, profunda neîncredere în forţele proprii s-a repercutat, inevitabil, şi asupra propriului electorat. Astfel că mulţi dintre foştii fani PDL trăiesc acum cu sentimentul că formaţiunea lor a dispărut pur şi simplu şi regretă integrarea ei în ARD, o construcţie artificială în care nu se regăsesc cu adevărat.
La fel, apoi, pentru ARD sondajele de opinie prognozează un scor electoral de aproximativ 20%. Ceea ce înseamnă că nici împreu