-AA+A
Analiză politică: Colegiul 3 - Artistul, politicianul şi ardelenii Penultima noastră analiză vizează cel mai monitorizat şi râvnit colegiu uninominal - cel cu numărul 3, acolo unde candidează unul din liderii democraţi -liberali marcanţi dar şi cel mai experimentat şi versat politician local, sigur, e vorba de Ioan Oltean. Aflat la al cincilea mandat, El Maximo vrea să-l securizeze pe al şaselea, lupta pentru acest mandat dându-se cu Alexandru Pugna dar şi cu întreaga maşină de vot a Uniunii Social-Liberale.
Aşadar, pe listele electorale permanente sunt înscrişi 262.047 de alegători în Bistriţa-Năsăud, la Camera Deputaţilor 79.591 în Colegiul 1 (Bistriţa-Livezile), 63.190 în Colegiul 2 (oraşul Beclean şi 22 de comune), 63.361 în Colegiul 3 (oraşele Năsăud, Sângeorz-Băi şi 13 comune), 55.905 în Colegiul 4 (22 de comune), iar la Senat 135.496 în Colegiul 1 şi 126.551 în Colegiul 2.Pentru acest scrutin vor fi organizate 313 secţii de votare în Bistriţa-Năsăud, din care 57 în Bistriţa. La precedentele alegeri parlamentare, în 2008, au fost 42 de candidaţi.
Colegiul 3 – Oraşele Năsăud, Sângeorz-Băi, comunele Dumitra, Feldru, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Ilva Mică, Maieru, Parva, Rebra, Rebrişoara, Rodna, Romuli, Şanţ,Telciu
Colegiul 3 sau epicentrul acestor alegeri, locaţie electorală considerată de USL drept ultima redută a PDL( întreaga poveste cu ARD s-a dovedit un basm al fraţilor Grimm, iar MRU doar umbra lui Blaga în Modrogan). En fine, vorbeam de Colegiul 3 ca de o ultimă redută a lui Ioan Oltean, un fel de Plevna sau Sarmisegetuza, useliştii ştiind atât de bine că anihiliarea totală a lui Oltean va aduce puncte mari pe lista Bucureştiului cu fondurile pentru judeţe, iar un punctaj mare obţinut pe 9 decembrie este egal cu sume cât se poate de consistente pentru BN, judeţ considerat ani la rând fief PDL.
Deşi, l