18 luni este o perioada buna de timp, cam cat o viata de antreprenor sau cam cat i-ar lua unei femei sa faca doi copii (aritmetic vorbind), durata sarcinii fiind chiar o unitate de masura care a inceput sa fie folosita pentru a masura performantele in piata de capital, de exemplu.
Potrivit unor surse, chiar inainte de alegeri, statul pare sa se grabeasca cu decontarile de TVA, cel putin in cazul a circa 300 de firme din Bucuresti care asteapta rambursarile de TVA de mai bine de 18 luni. Asta transmitea un mesaj intern care a circulat in administratiile financiare din Bucuresti.
Decizia, chiar daca are iz electoral, este una sanatoasa pentru economie, dar hemoragia mediului de afaceri persista, pentru ca aceste 300 de firme au asteptat mai mult de 18 luni sa isi recupereze banii de la stat si, probabil, tot atatea firme nu au mai rezistat atat de mult pentru a-si recupera sumele.
Pentru a observa dimensiunea tragica a acestei situatii trebuie sa precizam ca termenul legal pentru rambursarea TVA este de 45 de zile. Restul de 16 luni si jumatate este perioada in care statul risca sa plateasca penalitati pentru intarziere sau perioada in care o firma poate sa intre in insolventa ca urmare a blocajului financiar si a sumelor
Totusi, intarzierile de 18 luni sunt o exceptie, media fiind undeva la 8-9 luni.
Si mai important decat o medie este faptul ca IMM-urile sunt principalele victime in cazul rambursarilor de TVA intarziate, iar aici apare o problema de strategiei economica.
Desi in orice economie avansata, IMM-urile sunt coloana vertebrala a economiei, in Romania statul nu a facut din acest sector o prioritate, motiv pentru care numeroase firme mici si mijlocii au pierit in ultimii ani din cauza crizei financiare si a recesiunii.
Lasand la o parte discutiile despre incapacitatea statului de a ajuta mediul de afaceri, est