Primăria Târgu Jiu încasează mai puţin decât investeşte în târgul de haine vechi, de la marginea municipiului. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, anul acesta, pentru întreţinerea şi dotarea târgului de haine second-hand, cunoscut şi sub denumirea de „Coleus”, autorităţile au investit suma de 360.000 de lei. Veniturile pe care târgul le aduce lunar în visteria municipalităţii au o medie de 6.500 de lei. Această sumă nu reflectă doar taxa percepută romilor care vând încălţăminte și haine vechi, ci şi taxa de intrare în târg. Astfel, suma încasată lunar de Direcţia de Patrimoniu de la familiile de romi care vând produse la mâna a doua este sub 300 de lei. Diferenţa de până la 6.500 de lei este acoperită din taxa de doi lei percepută fiecărui cumpărător, la intrarea în „Coleus”.
Târgul funcţionează de zece ani
Conform conducerii Direcţiei de Patrimoniu, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, municipalitatea preferă în locul profitului o politică de protecţie socială a familiilor de romi care nu au nici un fel de venituri şi care vând produse second-hand în târgul de haine vechi. În prezent, în cadrul târgului există 254 de mese, la care s-au mai adăugat în ultimele două săptămâni alte 40. Comerţul cu produse second-hand se desfăşoară într-un spaţiu acoperit pentru a-i feri de intemperii atât pe cumpărători, cât şi pe comercianţii de etnie romă. În acest an, municipalitatea a investit 30.000 de lei într-un grup social şi alte 30.000 de lei într-o reţea cu apă potabilă. Alte sume de bani au mai fost cheltuite pe serviciile de curăţenie, autorizări, avize şi pe întreţinerea sistemului de supraveghere video.
Primăria plăteşte 20.000 de lei chirie lunar
Primăria Târgu Jiu nu este proprietara spaţiului unde se află târgul de haine vechi. Terenul a fost închiriat de la societatea COMB Gorj, care primeşte lunar drept chirie