În ultima vreme, datorită costurilor crescute ale energiei electrice produsă clasic, dar şi sub influenţa tendinţei internaţionale, tot mai multă lume îşi îndreaptă atenţia spre modalităţile alternative de producere a acesteia. Noile metode, pe lângă că sunt prietenoase cu mediul, au şi avantajul unui preţ mai bun, investiţia amortizându-se în doar câţiva ani, după cum ni s-a spus.
Aşa se face că, beneficiind şi de fonduri europene nerambursabile, tot mai mulţi investitori, dar şi reprezentanţi ai unor administraţii locale au iniţiat demersuri pentru a construi parcuri fotovoltaice.
Administraţia comunei Bocsig, bunăoară, a concesionat unui investitor şase hectare de teren în satul Mânerău, pentru construirea unui parc fotovoltaic, obiectiv pentru care se lucrează la PUZ şi la obţinerea avizelor.
„Considerând că şi comuna are nevoie de curent electric ieftin, am scris şi noi un proiect pentru un parc fotovoltaic ce ar urma să se cons- truiască în satul Bocsig. Deşi a fost eligibil, proiectul este deocamdată blocat din cauza sistării finanţării la nivel european. Avem speranţe însă că aceasta se va relua la anul“, ne-a declarat Florin Ciul, primarul din Bocsig.
O investiţie de acest fel a fost iniţiată şi în comuna Socodor, unde un investitor va construi un parc fotovoltaic pe aproape trei hectare de teren.
Şi în comuna Şeitin există un investitor care face demersurile pentru construirea acestui parc pe circa 100 de hectare.
Aproximativ în aceeaşi zonă, mai precis în comuna Semlac, se va iniţia acelaşi gen de obiectiv pe circa 4,7 hectare şi dacă totul se desfăşoară în limite normale încă de anul viitor se vor produce primii kilowaţi. După cum am aflat nu este singurul, demersuri mai fiind iniţiate în zonă şi de alţi investitori.
Şi în nordul judeţului sunt astfel de iniţiative, la Sintea Mare, de exemplu, sunt iniţiat