În perioada 5-7 decembrie 2012 are loc la Iaşi evaluarea a 3 profesori de istorie participanţi la stagiul de formare pe problematica proiectului Istoria orală a comunitătii tale. Trecutul de lângă noi. Activitatea este desfăşurată în prezenţa unor distinşi profesori de la Facultatea de istorie a Universităţii ”Babeş Bolyai” din Cluj Napoca.
Trecutul de lângă noi a fost iniţiat în anul 2011 de către un colectiv al Institutului de Istorie Orală al Universităţii ”Babeş Bolyai” din Cluj Napoca. Acesta se adresează profesorilor de istorie din întreaga ţară, cu precădere celor care au avut preocupări în domeniu sau celor care doresc să realizeze cu elevii lucrări şi investigaţii care să abordeze altfel cercetarea istoriei locale.
Scopul acestui proiect este de a valorifica potenţialul informaţional al acestei istorii nescrise a comunităţii şi de a implica elevii în acest proces de identificare, selecţie şi consemnare a argumentelor şi mărturiilor.
Anul acesta temele propuse de către profesorii participaní sunt: De la traumele memoriei la memoria traumelor – marturii de la participanţii-supravietuitori la cel de-al Doilea Război Mondial (prof. dr. Locovei Răzvan, Liceul Tehnologic Podu Iloaie), O monografie a timpului liber în perioada comunistă (prof dr. Tiberius Părpăuţă, Colegiul Economic Administrativ Iaşi), Viaţa cotidiană din Paşcani în perioada comunistă (prof. Dr. Haricleea Mercaş, de la Colegiul Naţional ”M. Sadoveanu” Paşcani.)
Comisia este formată din prof. univ dr. Marius Bucur, prodecan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Cluj, în calitate de preşedinte, Conf. univ. dr. Ionuţ Costea, de la Facultatea de istorie – coordonator dizertaţii și Drd. Adrian Boda, de la Institutul de Istorie Orală a UBB Cluj.
Profitând de prezenta oaspeţilor, Asociaţia Profesorilor de Istorie a organizat miercuri, 5 decembrie la ora 17.30 la