Romii care apar în dosarul privind frauda de la referendum spun că nu şi-au primit banii promişi pentru votul multiplu. Oamenii, care locuiesc lângă groapa de gunoi, spun că s-au dat doar mici şi bere, nu şi bani. Romii din Floreşti nici nu vor să mai audă de politicieni, după ce 11 dintre ei s-au ales cu dosare penale pentru că au votat la două secţii.
Rechizitoriul privind fraudarea Referendumului la Cluj arată că învinuitul Nicuşor Hanzi, lider al Alianţei Civice Democrate a Romilor din Cluj, i-a transmis interlopului Bogdan Măgurean că este nevoie de un autocar pentru a duce la vot romii din zona Pata Rât. Aceştia recunosc că au primit mici şi bere în schimbul votului lor.
"Nu s-a plătit aici", spune un rrom de la Pata Rât. "De bere şi mici ştim, ştim de treaba asta că s-a dat, dar de bani n-am auzit".
Liderul romilor, Nicuşor Hanzi, nu a dorit să stea de vorbă cu noi şi le-a transmis prietenilor săi să împiedice echipa Realitatea TV Cluj să filmeze.
O altă comunitate de romi folosită la referendum, potrivit procurorilor, este cea din localitatea Floreşti. Romii de acolo spun că au fost păcăţi şi nu au primit banii promişi în schimbul votului. Vezi ce spun câţiva, în materialul video
Romii din Floreşti spun că politicienii îşi aduc aminte de ei doar la alegeri.
"Ăştia mari vin şi dau mită la ăştia mici", spune ţiganul Ioan Muza. "Numa în alegeri vin, pe urmă uită de toată lumea şi de oamenii săraci care i-au votat pe ăştia mari".
Mai mulţi romi sunt învinuiţi pentru vot multiplu în dosarul penal aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, în care este judecat şi Dumitru Samson, fiul ministrului Apărării. Romii au recunoscut în faţa anchetatorilor că au votat de două ori după ce li s-au promis bani.
Reporter: Alin Golban
Operator: Cristi Rus