Românii sunt chemaţi la urne în 9 decembrie, pentru a pune ştampila pe candidatul pe care doresc să-l vadă în parlament. În cabină, acolo, în spatele perdelei, e momentul adevărului. Alegătorul şi buletinul de vot sunt faţă în faţă, iar poziţionarea ştampilei pe buletinul de vot decide soarta celor care merg în parlament. Însă, în cabină, unii nu nimeresc pătratul sau pun în mai multe, ori mâzgălesc buletinul. S-au văzut cazuri, puţine, e adevărat, în care unii veneau cu propria poză, îşi făceau un pătrat al lor şi se votau, ori cazuri în care puneau ştampila în toate pătratele sau... nu o puneau deloc (acesta practic e un vot alb).
Acum, la aceste alegeri parlamentare, chiar dacă buletinul e plin de mâzgăleli, floricele şi alte adnotări, dar ştampila e într-un singur pătrat, votul se ia în considerare. La aceste alegeri sunt considerate a fi voturi valabil exprimate voturile exprimate în următoarele situaţii (după cum spune Biroul Electoral Central): ştampila cu menţiunea VOTAT este aplicată în interiorul unui singur patrulater, ştampila cu menţiunea VOTAT depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge şi un altul), ştampila cu menţiunea VOTAT este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil, indiferent de menţiunile înscrise pe buletin), ştampila cu menţiunea VOTAT este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.
Cei care se răzgândesc şi pun ştampila în mai multe patrulatere se vor trezi cu votul anulat
Sunt considerate ca fiind voturi nule voturile exprimate în următoarele situaţii: pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştamp