Pentru a doua oară ne vom alege parlamentarii după controversatul sistem potrivit căruia nu întotdeauna aleşii oamenilor ajung în parlament.
Valentin MĂLĂESCU
valentinmalaescu@ziuadecj.ro
8 83 de candidaţi pentru 14 locuri în parlament, la care se adaugă cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale (care se luptă doar cu coeficientul electoral) se vor afla pe buletinele de vot care vor trece prin faţa alegătorilor din judeţul Cluj.
Conform datelor actualizate ale Biroului Electoral Judeţean (BEJ), în judeţul Cluj se află 597.538 de locuitori înscrişi în copia după lista electorală permanentă şi doar aceştia vor putea să-şi exprime votul pe teritoriul judeţului. Mai mult, dreptul electoral nu va putea fi exercitat decât la secţia de vot la care fiecare alegător este arondat. Singurii exceptaţi de la această regulă sunt candidaţii, care vor putea vota la orice secţie de vot din interiorul colegiului în care candidează.
În judeţul Cluj s-au înscris în competiţie, patru partide politice (PPMT, PPDD, PRM şi PER), o alianţă politică (USL), o alianţă electorală (ARD), o organizaţie culturală (UDMR) şi un candidat independent (Liviu Alexa, colegiul 1 deputaţi). Candidaţi în toate cele 14 colegii uninominale ale judeţului (zece pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat) au doar USL, ARD, UDMR, PPDD şi PRM. PPMT are doar 11 candidaţi, în vreme ce PER participă cu un singur competitor, în colegiul 5 deputaţi. Garanţia prezenţei în parlament o vor avea doar candidaţii care vor obţine minim 50% plus un vot în colegiu, cu condiţia ca formaţiunea politică pe care o reprezintă să îndeplinească, la nivel naţional, pragul electoral impus de lege. În cazul competitorilor electorali înscrişi în cursă la Cluj, pragul pe care trebuie să-l îndeplinească USL (patru partide componente) este de 10%, ARD (trei partide componente)