Demolarea acestuia s-a făcut prin detonări controlate. Componentele metalice recuperate vor fi folosite ca materie primă (fier vechi). În combinatul siderurgic de la Galaţi, din cinci furnale, câte au fost iniţial, mai funcţionează unul singur.
După peste patru decenii de la intrarea sa în funcţiune, odată cu combinatul siderurgic, Furnalul numărul 1 de la Galaţi mai există astăzi doar în fotografii. Câteva încărcături de explozibil l-au pus la pământ şi aceasta este finalul unui capitol din istoria siderurgiei gălăţene.
Furnalul numărul 1 a fost inaugurat în 1968 şi, la acea vreme, a fost cel mai modern din Europa. A produs milioane de tone de fontă până la momentul privatizării combinatului, în noiembrie 2001, când a fost oprit şi trecut în regim de „conservare”.
“ArcelorMittal Galaţi a notificat oficial, în ianuarie 2012, atât autorităţile locale de mediu, cât şi comunitatea, referitor la intenţia sa de a demola Furnalul nr. 1. Acest echipament a fost operaţional timp de 37 de ani. Furnalul nr. 1 nu mai face parte din actuala structură industrială din cauza capacităţii sale mici de producţie, performanţelor tehnice reduse, lipsa nivelului actual de automatizare şi a impactului mare asupra mediului, comparativ cu furnalele aflate in operare, Furnalul nr. 5 şi Furnalul nr. 3 – cel din urmă oprit temporar în acest moment”, ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
Două detonări controlate n-au reuşit să pună la pământ întreaga structură de rezistenţă aşa încât ulterior a fost necesară încă o explozie.
După degajarea molozului, componentele metalice vor fi recuperate ca fier vechi.
„Demolarea acestui furnal era necesară din motive de securitate. Fierul vechi rezultat va fi reciclat integral în cadrul procesului actual de producţie, contribuind astfel la planul nostru de reduc