Căutat pentru că se sustrage executării pedepsei cu închisoarea în dosarul asasinării lui Virgil Săhleanu, liderul sindical al combinatului Tepro Iaşi, cehul Frantisek Priplata face afaceri chiar în România. Acesta îşi coordonează însă afacerile din Cehia.
Frantisek Priplata controlează o firmă din Oradea, prin care vinde nestingherit mobilier şi stofe ceheşti în România, notează RISE Project. Condamnat la 6 ani de închisoare, Priplata nu a plătit încă niciun leu despăgubiri familiei liderului sindical Virgil Săhleanu. În schimb, statul român acumulează datorii către firma reprezentată de Priplata în privatizarea Tepro Iaşi.
Frantisek Priplata este proprietarul celui mai mare en¬-gros de mobilier rustic din Cehia, situat în localitatea Uherske Hradiste, unde şi domicialiază. Documentele obţinute de RISE Project arată că Priplata controlează grupul de firme IBA Holding, prezent pe mai multe pieţe externe cu afaceri în industria lemnului, produse chimice, textile, utilaje, dar şi cu produse alimentare.
În România, firma lui Priplata are exclusivitate pentru distribuţia de stofe ceheşti. Site-¬ul oficial de prezentare a grupului IBA are o secţiune specială în limba română. O divizie a grupului, IBA Boemia as, deţine 90% din firma orădeană IBA Rom Import Export SRL, specializată în comerţul cu mobilă. La aceeaşi firmă mai deţine participaţii românca Ana Conevalic, ¬ amanta lui Priplata în perioada în care acesta s-a aflat în România, martoră în dosarul omorului.
Firma din Oradea nu a înregistrat profit în ultimii ani, iar încasările nete s-¬au redus constant din anul 2008.
Asasinat la comandă
În anul 2000, liderul sindical Virgil Săhleanu a dat în judecată şi a câştigat procesul cu firma cehă Zelezarny Veseli, reprezentată de Frantisek Priplata, pentru desfiinţarea contractului de privatizare a Tepro Iaşi. Pericolul pentru Zelezarny Ve