Armata egipteană somează protestatarii să părăsească zonele din proximitatea palatului prezidenţial, dupa ce noaptea trecută zona a fost scena unor confruntări sângeroase între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Morsi. Garda Republicană, o divizie a armatei însărcinată cu protejarea preşedinţiei, a decis interzicerea oricărei întruniri în proximitatea cladirii.
Instituţia egipteană Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit, i-a cerut lui Morsi să suspende prerogativele excepţionale pe care şi le-a acordat si care au dus din nou la izbucnirea violentelor intre cele doua tabere, violente soldate cu oartea mai multor persoane.
De la proclamarea decretului în cauză, prin care preşedintele şi-a extins prerogativele şi le-a plasat desupra oricărui control judiciar, Egiptul este din nou în criză, eliberat de sub domnia lui Mubarak se apropie cu paşi repezi de o nouă dictatură.
Faptul că odată ce va fi aprobată prin referendum noua constituţie, Egiptul va fi islamizat si mai mult, nu mai trebuie pus la îndoială. Cel puţin aceasta este părerea lui Tahani al-Ghebali, vicepreşedinta Înaltei Curţi Constituţionale, cea mai înaltă instanţă din Egipt, care si-a suspendat lucrările duminică tocmai pentru a protesta împotriva "loviturii de stat constitţtionale" a preşedintelui Mohamed Morsi.
Un şef de stat care a acaparat practic toate puterile din stat, de unde şi multiplicarea protestelor în ţară şi la Cairo.
Pentru adversarii preşedintelui, acesta nu face decât să elimine toate obstacolele ce-ar putea apărea în calea spre puterea absolută a Frăţiei musulmane. O confrerie ce e pe cale să "fure revolutia" spune doamna al-Ghebali, citată de cotidianul Le Figaro. Condiţii în care, spune tot ea, "ţara e în pericol, fiind divizată în două clanure foarte distincte"
Poliţia egipteană
E greu de spus dacă poliţia egi