Anul 2012: Europa se confruntă cu cea mai mare criză de după cel de-al Doilea Război Mondial, războiul civil din Siria durează de aproape doi ani, programul nuclear al Iranului este o bombă cu ceas, iar cele mai mari două puteri ale lumii, SUA şi China, şi-au ales conducătorii. În mijlocul acestor turbulenţe şi schimbări, oamenii au aşteptat soluţii de la „marii gânditori” de pe Glob.
Publicaţia „Foreign Policy” arată că aceştia nu au reuşit să se facă auziţi de toată lumea şi, în acest scop, a realizat un top al „marilor gânditori” ai anului 2012.
Pe primul loc, la egalitate de puncte, se află disidenta Aung San Suu Kyi şi pe generalul Thein Stein, amândoi luptând pentru ca regimul militar din Birmania să accepte o tranziţie către unul civil. Odată cu „deschiderea” statului birmanez, preşedintele Stein, văzut ca un birocrat apropiat ai foştilor conducători totalitari, a implementat o serie de reforme, a redus cenzura libertăţii de expresie şi a eliberat sute de deţinuţi politici. Însă schimbarea în Birmania nu putea avea loc fără laureata premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, care a militat mereu pentru un stat liber, deşi a fost arestată la domiciliu timp de 20 de ani.
Un alt mare gânditor al acestui an este preşedintele tunisian Moncef Marzouki, FP acordându-i locul al doilea fiindcă „a menţinut vii principiile «primăverii arabe»”. Marzouki a propus ONU să declare dictatura drept „o boală” şi a cerut să fie lansată o campanie împotriva autrocraţilor prin înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Arbitrarea Alegerilor.
Soţii Bill şi Hillary Clinton s-au clasat pe locul al treilea în topul făcut de FP. Secretarul de stat american Hillary Clinton a devenit unul dintre cei mai puternic militanţi pentru democraţie şi drepturile omului, în timp ce soţul ei, alături de cei mai de succes oameni din lume, caută soluţii pentru probleme str