Publicaţiile din Italia acordă astăzi spaţii ample tensiunilor provocate ieri în Senat şi la Camera Deputaţilor de la Roma de partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, care s-a abţinut de la acordarea unui vot de încredere în Parlament cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti.
"Berlusconi candidează, iar PdL îl abandonează pe Monti", titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, refuzând să acorde votul de încredere executivului lui Monti, PdL creează posibilitatea concretă a unei crize de guvern. Majoritatea senatorilor din PdL s-au abţinut de la vot sau au absentat în momentul votării unui decret de lege care prevede măsuri pentru stimularea investiţiilor în domeniul infrastructurilor şi pentru modernizarea şcolilor. La Camera Deputaţilor, PdL s-a abţinut în momentul în care a fost votat un decret de lege asupra reducerii costului politicii italiene. În urma deciziei partidului lui Silvio Berlusconi, aceste decrete de lege au obţinut în Parlament o majoritate relativă, nu o majoritate absolută, aşa cum era de aşteptat. Această decizie marchează începutul campaniei electorale a PdL, care se anunţă lungă şi plină de venin, cu câteva luni înainte de alegerile legislative, programate în primăvara anului 2013.
Pieţele financiare au reacţionat imediat negativ: bursa de valori din Milano (Piazza Affari) a avut o scădere de minus 1,5 la sută, iar indicele de referinţă între preţul obligaţiunilor italiene şi germane a crescut joi la 320, în timp ce luni, pentru prima oară în acest an, el a fost sub 300. Un pas înapoi în ultimele 13 luni, pentru 24 de ore, pentru Italia, ţară afectată în mod grav de criza economică, opinează cotidianul roman menţionat.
Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) din Senat, a catalogat decizia PdL ca fiin