Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la cel al plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces, în lume fiind, anual, între 250.000 şi 500.000 de îmbolnăviri letale.
Daniela Ştefănescu, medic primar medicină de familie şi vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti (AMFB), atenţionează, într-un comunicat de presă, remis, vineri, Mediafax, că gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor cum sunt şcolile, grădiniţele şi centrele de afaceri.
Virusul gripal, spun specialiştii, este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa cauzează, anual, între 250.000 şi 500.000 de decese.
Cum prevenim gripa
Cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia este vaccinarea, mai spune medicul.
“Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90 la sută riscul de îmbolnăvire la copii şi la adulţii sănătoşi şi cu până la 60 la sută riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire şi complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece. În continuare, mulţi pacienţi cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare şi folosesc metodele tradiţionale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, şosetele cu carmol sau masajele cu oţet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la r