RUXANDRA CONSTANTINESCU
Ciorbă de post ca la Ploieşti
Nu-mi mai amintesc de la cine am reţeta de mai jos, poate fi din familia noastră, poate i-a spus-o mamei mele vreo prietenă de-a ei, cert este că în caietul de reţete stă scris "Reţetă de post şi de slăbit”, aşa că cine doreşte poate s-o consume şi atunci când crede de cuviinţă că ar dori să dea jos câteva kg...
Ingrediente: 4 fire potrivite de praz, 4 morcovi, 1 ţelină potrivită, 2 ardei graşi de mărime potrivită, o mână de fasole verde ( poate fi şi congelată), 1 borcan sau 1 cutie de 800 g cu roşii decojite. Cantităţile sunt pentru 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune în oală, la foc mic, într-un litru de apă prazul tăiat bucăţele mărunte. După ce dau câteva clocote se adaugă, pe rând, ţelina (mai întâi) şi morcovul rase pe răzătoarea mare, se completează cu încă 1 l de apă caldă şi iarăşi lăsăm să dea câteva clocote, până ce se înmoaie rădăcinoasele. Se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt şi fasolea, lăsăm cam zece minute, iar spre sfârşit se pun şi roşiile tăiate mărunt. Se sărează după gust, apoi se adaugă cam două linguri de ulei de măsline. Cu cinci minute înainte de-a stinge focul puneţi 1 cană de 250 ml cu borş. Stingeţi focul şi presăraţi deasupra o legătură de leuştean mărunţit.
Ciorba este extrem de consistentă, iar cine doreşte să slăbească să mănânce de câte ori îi va fi foame, dar numai ciorbă. Cura durează două săptămâni şi se dau jos, în medie, 2,5-3 kg săptămânal.
Poftă bună!
RODICA DEMIAN
Feluri tihnite, ardeleneşti
Papricaş de cartofi
Ingrediente: 3 cartofi, 2 linguri ulei, 1/2 ceapă, 1 linguriţă boia dulce, încă 1 linguriţă de ulei, 1 linguriţă făină, puţină sare.
Mod de preparare: * Se curăţă cartofii de coajă, se spală şi se taie bucăţi nu prea mari. * Se-ncinge uleiul într-o crati