Japonia este o ţară greu încercată de seisme. Cel mai devastator a fost cel din 11 martie 2011, care a avut o magnitudine de 8.9 grade. Cutremurul a provocat valuri tsunami ale Pacificului de până la zece metri în înălțime.
Cutremurul puternic, de 7,3 pe Richter, din Japonia, urmat de 2 replici. A fost emisă alertă de tsunami de un metru
Pe scara de intensitate seismică a Agenției Meteorologice a Japoniei (care nu măsoară energia declanșată de cutremur la epicentru, ci intensitatea mișcărilor tectonice într-un anumit loc) seismul a măsurat la cota de 7 (valoarea maximă a acestei scări) în anumite zone ale prefecturii Miyagi.
Inițial măsurată la 7,9 grade, magnitudinea a fost reestimată de serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite la 8,8 și apoi la 8,9 grade. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei.
Centrul american pentru alerte de tsunami în Pacific l-a măsurat la o intensitate de 9,1 pe scara Richter. Agenția Meteorologică a Japoniei și-a rectificat pe data de 13 martie 2011 măsurătoarea cutremurului de la 8,8 la 9,0 pe scara Richter.
Înainte de cutremurul din Sendai, cel mai mare fusese marele cutremur din Hanshin din ianuarie 1995.
Incendii la Tokio, la scurt timp după cutremur În urma seismului a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima.
Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului. Tot din cauza cutremurului s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 m față de poziția anterioară cutremurului.
Japonia este o ţară greu încercată de seisme. Cel mai devastator a fost cel din 11 martie 2011, care a avut o magnitudine de 8.9 grade