Pasionaţii de tehnologie încă visează la momentul în care vor renunţa la orice dispozitiv pe care trebuie să-l care după ei în buzunare, genţi etc. şi să aibă acces la universul virtual şi la metode de comunicaţii doar folosindu-şi ochii. Lentilele de contact cu display funcţional sunt un subiect fierbinte pentru mai multe echipe de cercetători din întreaga lume. Acum s-a făcut un pas înainte în acest demers tehnologic.
Mulţumită progreselor făcute în tehnologia ecranelor LCD de către o companie numită Centre of Microsystems Technology, această invenţie are şanse mari să devină realitate în viitorul apropiat, notează portalul go4it.ro. Noile lentile de contact, demonstrate deja cu un prim prototip funcţional, conţin în structura lor o matrice LCD flexibilă, modelată după forma lentilei de contact. Motivul pentru care compania producătoare a ales tehnologia LCD în loc de OLED este o limitare a celei din urmă cu privire la suprafaţa efectivă ce poate fi alocată pentru afişarea de imagini. Tehnologia LED nu permite decât folosirea unei porţiuni restrânse din suprafaţa lentilei, în timp ce cu o matrice LCD poate fi acoperit întreg câmpul vizual, oferind purtătorului o experienţă mult mai imersivă. Pe suprafaţa de afişare acum suficient de mare pentru a umple întreg câmpul vizual, cercetătorii pot acomoda un număr variabil de pixeli.
Un posibil efect cu utilitate pur cosmetică este schimbarea culorii irisului după bunul plac. În mod ideal, cei care poartă aceste lentile de contact vor putea avea ochi verzi, albaştri, roşii sau de un negru intens cu o simplă apăsare de buton pe un accesoriu de forma unui breloc.
Pentru a demonstra potenţialul noilor lentile de contact, echipa de cercetători a creat un prototip funcţional. Pentru moment, matricea LCD încorporată în structura lentilelor poate reda doar forme simple, ce sunt uşor vizibile pe suprafaţa tran