Cea mai completă istorie a jurnalismului din România s-a lansat astăzi la Cluj. Vorbim de un volum de excepţie la care au lucrat sute de bibliotecari, istorici şi studenţi. Proiectul a fost pe punctul de a eşua că dat mai multe biblioteci au refuzat să colaboreze cu iniţiatorii proiectului.
n cartea coordonată de profesorul bucureştean de jurnalism Marian Petcu sunt cuprinse publicaţii, posturi de radio şi TV care au funcţionat în România din 1731 până în 2011.
Istoria jurnalismului realizată de clujeni
Există de asemenea prezentate toate legile pentru presă apărute de-a lungul timpului în ţara noastră. Istoria jurnalismului din România în date cuprinde şi o listă cu peste 30.000 de jurnalişti, editori şi publicişti. Culegerea datelor a putut fi realizată doar cu ajutorul voluntarilor printre care s-au numărat peste 100 de studenţi la jurnalistică din ţară.
"De la Cluj a fost o echipa consistenta formata din 13 studenti, un coleg de la linia maghiara, a colaborat si jurnalistul Tiberiu Farcas la care se adauga evident biblioteca judeţeană", a explicat profesorul Ilie Rad, de la departamentul de jurnalism al Universităţii "Babeş-Bolyai".
Coordonatorul proiectului, profesorul Universitar Marian Petcu susţine că enciclopedia apare într-un moment de criză pentru presa românească.
"Presa se află în criza si daca nu va resemna un contract simbolic dde incredere cu audientele va avea de suferit pe termen lung.Trebuie sa fim pe de o parte de acord cu aceasta paradigma a noilor tehnologii, internetul, pe de alta parte sa iesim din redactii. Adica de jurnalism de informatie au nevoie oamenii nu de jurnalismul de taclale cum vad cam peste tot", a explicat Marian Petcu, coordonatorul proiectului.
El adaugă că ultimii ani de criză au spulberat sute de publicaţii în toată ţara, lucru care va face să nu fie prea multe date de adăugat într-o