Părinţii care vor să-şi trimită copiii la colegii de elită din Germania, Marea Britanie sau Elveţia, pot să viziteze, în perioada 7-8 decembrie, la Hotel Hilton din Bucureşti, târgul World Education, care se va mai ţine şi pe 10 decembrie la Timişoara.
"Între 2.000 şi 3.000 de studenţi români îşi găsesc o facultate în străinătate prin proiectul "World Education", şi circa 400 de elevi români ajung la o şcoală privată în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Scandinavia, Olanda sau Spania în fiecare an. Părinţii îşi mai trimit copiii şi la şcolile de vară de la aceste institute private, care ţin între două şi patru săptămâni. Circa 300 de elevi români ajung la acestea în fiecare an", explică Svetlan Danev, expert internaţional în domeniul educaţiei şi coordonatorul proiectului "World Education" în România, care organizează târguri educaţionale în Bulgaria, România şi Elveţia.
Elevii şcolilor private învaţă în adevărate castele medievale
Colegiile de top din străinătate unde preţurile pornesc de la circa 20.000 de euro pe an oferă condiţii pe măsură. Cel mai mare internat de elită din Germania care este considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume, Schule Schloss Salem, are patru şcoli în sudul ţării, trei dintre acestea fiind situate în castele şi într-o fostă mănăstire cisterciană. Părinţii care vor să îşi trimită copiii la Schule Schloss Salem trebuie să scoată din buzunar circa 33.000 de euro pe an.
Şcoala a fost înfiinţată în 1920 de profesorul Kurt Hahn cu susţinerea Prinţului Maximilian de Baden şi a trecut printr-o perioadă dură în timpul regimului nazist când forţele SS au acaparat instituţia, iar fondatorul şcolii a trebuit să emigreze în Marea Britanie fiindcă era evreu.
Salem oferă cursuri în limba germană şi engleză şi pregăteşte copiii pentru universităţile de top din Germania sau Marea Britanie, ori Statele Unite.