Vineri, 7 decembrie, o nouă zi de proteste masive în Egipt, după discursul ofensiv de joi seară al preşedintelui Mohamed Morsi. El a cerut pedepsirea protestatarilor violenţi şi a rămas ferm pe poziţii în privinţa noilor sale prerogative. Apar însă şi tensiunile din interior. Cinci consilieri prezidenţiali au demisionat în decurs de două zile. Opoziţia a chemat oamenii la proteste masive în toată ţara, după rugăciunea de vineri.
Sfidător. Aşa a fost calificat discursul liderului islamist al Egiptului, Mohamed Morsi, susţinut joi seară, la o zi după confruntările mortale dintre partizanii şi detractorii săi. Oficial, el a invitat Opoziţia la dialog pe tema noii Constituţii, despre care liberalii spun că nu respectă libertăţile religioase şi pe cele ale femeilor. Practic, însă, liderul de la Cairo nu lasă nici o uşă deschisă. Cererile Opoziţiei sunt respinse.
Decretul prezidenţial prin care deciziile preşedintelui sunt incontestabile în justiţie nu va fi retras, chiar dacă şi cea mai înaltă instanţă sunită a ţării i-a solicitat lui Morsi să renunţe la puterile excepţionale pe care şi le-a arogat. În plus, referendumul nu va fi amânat, ci va avea loc, aşa cum a fost stabilit, pe 15 decembrie.
"Poporul îşi va exprima voinţa", a explicat Morsi. "Respectăm libertatea de exprimare atunci când are loc paşnic, dar nu vom lăsa niciodată pe nimeni să participe la crime şi acte de sabotaj", a avertizat Morsi.
Reacţia străzii
Imediat după discursul său televizat, manifestanţii au incendiat sediul de la Cairo al grupării din care face parte preşedintele, Frăţia Musulmană. Armata a reuşit cu greu să îi convingă pe manifestanţi să plece din faţa palatului prezidenţial. Pentru a fi siguri, localnicii au înălţat baricade, la fel cum s-a întâmplat la apogeul protestelor ce au dus la căderea lui Hosni Mubarak, notează Le Monde.
Fără a