IAŞI. Universitatea de Arte „George Enescu” în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va organiza o dezbatere cu public cu titlul Partizani sau adversari ai Noului Cinema Românesc, vineri, 7 decembrie 2012, ora 12, în Sala Studio Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Secretariat Evenimente Artistice şi Cercetare, Florin Luchian de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi a precizat că evenimentul va fi urmat de lansarea volumului 2 al cărţii O istorie subiectivă a tranziţiei filmice de Valerian SAVA şi de o sesiune de acordare de autografe de către autor.
“La dezbatere vor participa istoricul Mihai Dorin, scenaristul Florin Lăzărescu precum şi cadre didactice şi studenţi ai Facultătii de Teatru din cadrul Universitătii de Arte respectiv ai Secţiei de Jurnalistică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Elev la liceele “Nicu Gane” din Fălticeni şi apoi la Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iaşi, student la Facultatea de Litere şi apoi la Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, criticul şi istoricul de film Valerian Sava şi-a început activitatea publicistică de specialitate încă din studenţie (în 2013 se vor împlini 60 de ani), dar a debutat editorial tîrziu, cu primul volum din „Istoria critică a filmului românesc contemporan” – carte stopată şi cu manuscrisul desfigurat de cenzură în anii ’80, apoi reconstituită şi dezvoltată de autor de-a lungul anilor ’90, cînd era cadru didactic asociat la Universitatea publică de resort – tipărită abia în 1999.”, a precizat Florin Luchian , Secretariat Evenimente Artistice şi Cercetare de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi.
Cartea „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice”, cu subtitlul Al Patrulea Val, restauraţia mediocrată şi refondarea cinemaului românesc, din care au apărut în 2011-2012 primul şi al doilea volum, este continuarea pe