Biroul Electoral Central a stabilit ieri că numărul alegătorilor înscrişi pe listele de vot din 9 decembrie este, în linii mari, acelaşi de la referendumul pentru destituirea lui Traian Băsescu. Deşi în vară USL a contestat datele BEC, acum nu mai are probleme. Pe de altă parte, o analiză asupra ofertei şi a modului în care s-a desfăşurat campania electorală relevă o perspectivă sumbră privind performanţele viitorului legislativ.
Aproape 18,3 milioane de persoane sunt înscrise pe listele electorale pentru alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor furnizate ieri de Biroul Electoral Central (BEC). Numărul votanţilor este mai mic cu numai 44.050 de cetăţeni faţă de cel al alegătorilor luaţi în calcul la referendumul pentru demiterea preşedintelui, care a avut loc în iulie anul acesta.
După invalidarea referendumului, prin neîndeplinirea cvorumului minim impus de lege, USL a contestat listele electorale permanente invocând faptul că, în realitate, acestea ar trebui să conţină numai 16,3 milioane de alegători. Reprezentanţii actualei coaliţii de guvernământ au încercat atunci să scoată de pe liste, pe lângă alte categorii de persoane, românii care au domiciliul permanent sau rezidenţa în străinătate.
Deşi a fost demarată o acţiune de actualizare a listelor electorale permanente prin intermediul Ministerului Administraţiei deţinut de USL, BEC a remis ieri un comunicat în care a furnizat un număr aproape similar de alegători ca cel contestat în vară de liderii PSD şi PNL. "Situaţia este într-adevăr, aceeaşi ca în vară pentru că cei 2,5 milioane de români care locuiesc şi au rezidenţa afară nu pot fi scoşi din listele permanente pentru că nu se pot face aceste formalităţi. Problema este în continuare valabilă", ne-a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
Politicianul, care deţine şi funcţia de senator PS