Dacă PP-DD obţine 15 procente, cota minimă din toate sondajele, asta înseamnă un milion de voturi. Dacă UDMR îşi face planul, obţine 500.000, iar dacă ARD trece de nivelul de două milioane, cota USL este de: (7-2-1-0,5)(milioane) = 3,5 milioane de voturi.
Deşi se bat cu pumnul în piept, USL scade puternic, conform ultimului barometru IMAS. O medie a ultimelor sondaje arată că în octombrie şi noiembrie, Ponta şi Crin au pierdut şapte procente, scrie Sociollogica.
Să începem prin a spune că o prezenţă la vot de sută la sută înseamnă 18.248.414 de cetăţeni români care ar trebui să pună ştampila pe buletinele de vot. Astăzi, la alegerile parlamentare, această cifră e corectă deşi în urmă cu şase luni, cu ocazia suspendării, era considerată eronată.
Ştim că în vară, cu ocazia referendumului pentru suspendarea preşedintelui, campania USL a strâns 7,4 milioane de voturi anti-Băsescu, la o prezenţă de 8,5 milioane de alegători.
Condiţiile în care USL a strâns acest număr de voturi sunt cele de polarizare maximă, propagandă maximă, termen de graţie dat de opinia publică în ce priveşte guvernarea Ponta, scrutin organizat de USL, nereguli la urne numai într-un singur sens, reprezentare slabă a PDL în secţiile de vot - un singur membru în raport cu patru de la USL şi boicotul alegătorilor care erau împotriva suspendării.
După şase luni de la tentativa de suspendare e destul de greu să crezi că USL mai poate strânge 7,4 milioane de voturi. Prezenţa la vot la alegerile generale e mai mică decât la locale şi aici ne bazăm proiecţia pe participarea la scrutinurile uninominale. Ea va fi, în varianta optimistă, situată undeva la 45%, conform unui sondaj IMAS din 5 decembrie şi în cea realistă, la 40%. Asta înseamnă că vor vota aproximativ 7 milioane de alegători.
În acest pachet ar trebui să se găsească în jur de două mil